blue pau kacang hitam |
rupa dalam blue pau |
sesaja buat pau color biru...asyik warna putih je..haha...yang penting sdp..tq kepada tuan punya resepi asal...lupala siapa..maaaaf... :)
bahan:
300g tpg pau
6g baking powder
secubit garam
162g air suam
1/2 peket yis kering
30g gula halus
18g lemak sayur
inti kacang hitam
cara:
- masukkan gula dan yis kedalam air..biarkan kembang dalam 10minit.
- dalam bekas lain masukkan tpg,garam dan baking powder.gaul rata..
- masukkan bancuhan air kedalam tpg dan uli hgga agk licin.kemudian masukkan lemak sayur..uli lagi hgga adunan nmpak licin.
- penaikkan doh selama 30min.atau sehingga naik 2 kali ganda.tutup doh dgn kain lembap..
- tekan-tekan adunan utk buang angin.kemudian bahagi doh kepada bahagian kecil...buat sampai habis.
- ambil sebiji doh dan isukan inti..tutup rapat2. biarkan lagi dalam 5 min..sementara 2 blhlah panaskan pengukus..gunakan api besar..pastikan airnya betul2 mendidih.
- masukkan pau dan kukus dalam 10 min..balut penutup pengukus dengan kain supaya air kukusan x jatuh atas pau..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan