Khamis, 5 April 2012

BLUE PAU

blue pau kacang hitam

rupa dalam blue pau

sesaja buat pau color biru...asyik warna putih je..haha...yang penting sdp..tq kepada tuan punya resepi asal...lupala siapa..maaaaf... :)

bahan:
300g tpg pau
6g baking powder
secubit garam
162g air suam
1/2 peket yis kering 
30g gula halus
18g lemak sayur
inti kacang hitam

cara:
  1. masukkan gula  dan yis kedalam air..biarkan kembang dalam 10minit.
  2. dalam bekas lain masukkan tpg,garam dan baking powder.gaul rata..
  3. masukkan bancuhan air kedalam tpg dan uli hgga agk licin.kemudian masukkan lemak sayur..uli lagi hgga adunan nmpak licin.
  4. penaikkan doh selama 30min.atau sehingga naik 2 kali ganda.tutup doh dgn kain lembap..
  5. tekan-tekan adunan utk buang angin.kemudian bahagi doh kepada bahagian kecil...buat sampai habis.
  6. ambil sebiji doh dan isukan inti..tutup rapat2. biarkan lagi dalam 5 min..sementara 2 blhlah panaskan pengukus..gunakan api besar..pastikan airnya betul2 mendidih.
  7. masukkan pau dan kukus dalam 10 min..balut penutup pengukus dengan kain supaya air kukusan x jatuh atas pau..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan