Rabu, 28 Mac 2012

SWISS ROLL





hari ni buat swiss roll gebu ni..resepi dr internet gak..tp dh d adjust ckt..ckt jela..x byk pn.sdp....cubalah buat..bhnnya pn sng..


bahan-bahan:
bhn A:
2 biji putih telur gred A
1/4 camca teh cream of tartar
40g gula castor

bhn B:
40g tpg gandum*
1/2 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*
 *di ayak
2 biji kuning telur gred A
1/2 camca tah esen vanilla
15ml air
25g gula castor
secubit garam
20ml minyak masak


cara;
  1. panaskan oven 180'c
  2. satukan bahan B dan kacau rata menggunakan whisk..kemudian ketepikan.
  3. putar bahan A hgga kental..pastikan btl2 pekat dan kental...masukkan kedalam adunan B,dikaup balik hgga rata...pelan2 k..
  4. tuang adunan dalam loyang saiz 7..dan bakar dalam 15 min...
  5. bila masak,biarkan sejuk...kemudian sapukan cream..dan gulung..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan