bulat-bulatkan doh,rehatkan sekejap |
canai nipis dan memanjang |
gulung rapat... |
potong gulungan sebesar jari manis anda..huhu |
tekan sikit pakai jari |
gelek bagi nipis,2 3 kali gelek dah ok |
3 cawan tepung
1 biji telur
sedikit garam
150ml air(+-)
3 sudu besar tepung ubi
3 sudu besar minyak
cara:
- satukan tepung dan garam,kemudian masukkan telur.
- masukkan air sedikit demi sedekit hgga menjadi doh...macam doh epok2 gitu.
- lepas 2,bahgi doh kepada bahagian kecil seberat 100g tiap satu.rehatkan sebentar.
- tepung ubi dan minyak di satukan,dan di gaul rata..utk di jadikan sapuan pada doh nanti.
- ambil 1doh kecil gelek hgga agak nipis...biar memanjang..
- sapukan adunan tepung ubi tadi..sapu rata ye...
- lepas 2,gulungkan doh yg sdh di canai.potong doh..kemudian gelek nipis..
- dah siap semua,bolehlah di goreng dalam minyak yg banyak dan api yang kecil...
- kemudian blhlah di tabur gula@ di sira sambal....
masa mengoreng 2,ambil 2 batang chopstik...buka2kan sikit lipatan 2.biar dia nmpak terbuka besar sikit... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan