Isnin, 2 April 2012

KUIH LAYANG

bulat-bulatkan doh,rehatkan sekejap

canai nipis dan memanjang

gulung rapat...

potong gulungan sebesar jari manis anda..huhu

tekan sikit pakai jari

gelek bagi nipis,2 3 kali gelek dah ok


kuih layang


3 cawan tepung
1 biji telur
sedikit garam
150ml air(+-)
3 sudu besar tepung ubi
3 sudu besar minyak 

cara:
  1. satukan tepung dan garam,kemudian masukkan telur.
  2. masukkan air sedikit demi sedekit hgga menjadi doh...macam doh epok2 gitu.
  3. lepas 2,bahgi doh kepada bahagian kecil seberat 100g tiap satu.rehatkan sebentar.
  4. tepung ubi dan minyak di satukan,dan di gaul rata..utk di jadikan sapuan pada doh nanti.
  5. ambil 1doh kecil gelek hgga agak nipis...biar memanjang..
  6. sapukan adunan tepung ubi tadi..sapu rata ye...
  7. lepas 2,gulungkan doh yg sdh di canai.potong doh..kemudian gelek nipis..
  8. dah siap semua,bolehlah di goreng dalam minyak yg banyak dan api yang kecil...
  9. kemudian blhlah di tabur gula@ di sira sambal....
masa mengoreng 2,ambil 2 batang chopstik...buka2kan sikit lipatan 2.biar dia nmpak terbuka besar sikit...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan