Selasa, 27 Mac 2012

ROTI SOSEJ


jom buat roti sosej yg lembut dan gebu ni...huhu


roti sosej
500g tpg roti
1/2 sudu teh bread improver
telur gred c (di pukul sedikit)
10g yis kering
50g gula castor.
20g susu tepung
1 sudu teh garam halus
250ml @ lbh air sejuk(dalam peti ais)
60g butter
sosej (rebus dahulu)

cara:

  1. masukkan semua bahan kecuali butter,air dan telur.gaul rata.
  2. kemudian mskkan telur dan air secukupnya..uli doh dlm 10min..doh biar lmbt dan agak melekit sdkt.
  3. masukkan majerin dan uli lagi supaya mendapat doh yang licin.
  4. bahagikan doh dan bulat2kan  kecil..berat lebih kurang 50g setiap satu.tutup doh dan rehatkan 10 minit.
  5. kemudian bentukkan doh seperti yang di ingini..rehatkan lagi dalam 1 jam @ 2 kali ganda naik.
  6. bakar pada suhu 180celcius dalam 10 min..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan