jom buat roti sosej yg lembut dan gebu ni...huhu
roti sosej
500g tpg roti
1/2 sudu teh bread improver
telur gred c (di pukul sedikit)
10g yis kering
50g gula castor.
20g susu tepung
1 sudu teh garam halus
250ml @ lbh air sejuk(dalam peti ais)
60g butter
sosej (rebus dahulu)
cara:
- masukkan semua bahan kecuali butter,air dan telur.gaul rata.
- kemudian mskkan telur dan air secukupnya..uli doh dlm 10min..doh biar lmbt dan agak melekit sdkt.
- masukkan majerin dan uli lagi supaya mendapat doh yang licin.
- bahagikan doh dan bulat2kan kecil..berat lebih kurang 50g setiap satu.tutup doh dan rehatkan 10 minit.
- kemudian bentukkan doh seperti yang di ingini..rehatkan lagi dalam 1 jam @ 2 kali ganda naik.
- bakar pada suhu 180celcius dalam 10 min..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan