kuih talam keladi yang baru siap masak... |
kuih talam keladi yang dah sejuk..blhlah di potong..pastikan btl2 sejuk..br sng nak potong..guna pisau plastik ye.. |
bolehlah di makan |
sedap kuih talam keladi ni...terimakasihlah pada kakizan@myresipi...coz kongsi resipi ni.. jom tgk bhn2nye...
Bahan-bahan
( Loyang 10 x 10 cm )
- Bahagian Atasnya :-
- 2 cawan gula pasir
- 4 cawan santan pekat(kalo nak mdh 2 biji kelapa parut cmpr air dan ambil perahan pertama)
- 3 helai daun pandan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 st. garam
- 1 st. perwarna purple
- Bahagian Bawahnya :-
- 4 cawan santan cair(kelapa parut perahan kedua)
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan keladi dadu siap rebus(nak ltk byk lg pn ok..sbb ni x brp byk keladinya)
- 1 biji telur
- 1 st garam
Cara-cara
- Untuk bahagian atasnya:- Satukan santan pekat,gula pasir dan daun pandan jerang atas dapur dengan api pelahan sekali mengelegak saja tutup api dan biarkan sejuk betul.Setelah sejuk masukan tepung pukul rata dan masukan telur yang dipukul ringan dengan garam dan kacau rata-rata kemudian di tapis dan campurkan dengan perwarna purple ketepikan dulu.
- Untuk bahagian bawahnya:- Bancuh tepung beras dengan santan cair dan telur pukul ringan dgn garam dan di kacau rata-rata tapis masukan dalam periok dan jerang atas dapur dengan api pelahan dan kacau selalu supaya tidak bergentel2(adunan mmg nmpak berbiji-biji,jgn risau bila dikukus nanti dia akan ok) setelah pekat masukan pula keladi dadu tadi dan digaul rata dan tuangkan dalam loyang yang siap dialaskan dengan plastik berukuran 14" x 14" rata kan adunan dan kukus selama 5 minit dulu dan tuangkan bahagian atasnya pelahan2 mengunakan senduk dan kukus semula dalam masa 10 minit buka tudung kukus dan lap diatas kuih dengan kertas tisu dan kukus semula selama 15 minit.Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan kain dan kukus dengan api yang pelahan.Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan