sosej bun
4 cawan tepung roti
4 sudu besar mentega
2 biji telur
1 cawan susu
2 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2 sudu teh yis
cara:
- masukkan yis dalam susu suam,gula dan kacau rata.biarkan 10min.
- dalam bekas yg lain pukul telur sedikit,kemudian masukkan bancuhan yis dan mentega di kacau rata.
- dalam mangkuk besar masukkan tpg,garam...masukkan adunan telur tadi dan gaul sebati.uli hgga mndpt doh yg elastik.
- tutup mangkuk dgn kain lembap dan perap 1 jam.
- buangkan angin doh (bkn kita yg buang angin ye..hehe) dan rht lg 10 min.
- bulat2kan doh,dan canai mengikut bentuk yg kita nak... biarkan naik 2 kali ganda atau dalam 30 min..
- 220celcius dalam 15-20min..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan