Rabu, 28 Mac 2012

SOSEJ BUN















sosej bun
4 cawan tepung roti
4 sudu besar mentega
2 biji telur
1 cawan susu
2 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2 sudu teh yis

cara:

  1. masukkan yis dalam susu suam,gula dan kacau rata.biarkan 10min.
  2. dalam bekas yg lain pukul telur sedikit,kemudian masukkan bancuhan yis dan mentega di kacau rata.
  3. dalam mangkuk besar masukkan tpg,garam...masukkan adunan telur tadi dan gaul sebati.uli hgga mndpt doh yg elastik.
  4. tutup mangkuk dgn kain lembap dan perap 1 jam.
  5. buangkan angin doh (bkn kita yg buang angin ye..hehe) dan rht lg 10 min.
  6. bulat2kan doh,dan canai mengikut bentuk yg kita nak... biarkan naik 2 kali ganda atau dalam 30 min..
  7. 220celcius dalam 15-20min..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan