Isnin, 24 September 2012

DONUT @ PAU YG GEBUSS

ASSALAMUALAIKUM...
urmmm...nk mkn donut tp x nak donut yg ade guna telur...so kita pandai2 la buat donut yang tdk mggunakan tlr...sgt sng dan mnjadi...kepada sesiapa yang nk mencuba,cubalah...insyaAllah menjadi...pastikan adunan doh tu lembut sedang2 saja...jgn keras sgt...maklum lah konon nak bg sng utk terap...last2 bila goreng nnt donut keras kejung pula...lagi satu kalau nak th donut tu jd ke tdk,masa kita goreng dlm myk....donut kita trs terapung...kalau tdk terapung confirm donut tu keras...ini semua pengalaman sendiri...hihi...bkn sekali buat trs jd...bg yg x berapa pakar mcm saya...beginilah caranya... jom layan resepinya....


bahan:
500g tpg gandum
2tsp yis kering
2tbs susu pekat
2tbs gula halus
2 tbs majerin
air secukupnya....

cara:
  1. dalam bekas besar,masukkan tpg gandum,yis dan gula halus...gaul rata..
  2. kemudian masukkan susu pekat dan air secukupnya...agak2 hgga menjd doh...jgn lembut sgt sbb belum masukkan majerin...
  3. uli doh bila dh terbentuk barulah masukkan pula majerin...uli lg hgga menjadi doh yg lembut dan licin...
  4. ttp doh dgn plastik wrap...biarkan doh naik 2 kali ganda dlm 45min...
  5. kemudian tekan bg buang udaranya...
  6. blhlah dibentukkan donut tu...biarkan kembang sdkt brlah di goreng...
  7. panaskan myk,guna api kecil...goreng hgga kekuningan...

boleh juga di jadikan pau sambal......yummmyyyy...  :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan